19 Apr
19Apr

Namesto čebeljega medu si lahko pripravite domači, rastlinski med, zaradi katerega vam bodo čebelice zagotovo hvaležne, vaša denarnica in zdravje pa tudi. :)

Regrat ima ogromno zdravilnih lastnosti, iz njega pa lahko naredimo okusen med ali pa ga posušimo in uporabimo za čaj.

"Uživanje regrata ima številne zdravju ugodne učinke. Listi vsebujejo fruktozo, inulin, grenčino, fenolno kislino in sterole, pa tudi flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Korenine imajo enako vsebino kot listi, z izjemo zadnjih treh sestavin. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalija in drugih mineralov. Holin v regratu vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Tako listi kot tudi korenina imajo po zaslugi vsebnosti grenčine diuretične lastnosti. Uživanje enih ali drugih je zato koristno pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem. Regratovi pripravki – po zaslugi delovanja snovi na jetra in žolč – pospešujejo raztapljanje žolčnih kamnov. V skladu z rezultati raziskav iz leta 2001 bi regrat v prehrani lahko koristil sladkornim bolnikom. Na živalih opravljena testiranja so namreč dokazala, da se pri živalih, ki uživajo regrat, raven sladkorja v krvi znatno znižala. Z naravnimi regratovimi pripravki zeliščarji učinkovito blažijo težave revmatičnih bolnikov. Regratovo blagodejno učinkovanje na jetra in krepitev jetrnih funkcij posredno deluje tudi na težave, ki jih povzroča previsoka raven estrogena v telesu. Dobro ga je uživati pri endometriozi in cikličnih bolečinah v dojkah, saj pomaga odstranjevati odvečni estrogen iz telesa." Več pa preberi tukaj: https://www.bodieko.si/regrat-kot-zivilo-in-zdravilo

Mene je babica naučila, kako se iz njega pripravi med, ki pa je od navadnega bolj redek, vendar nič manj sladek in okusen! Uporabite ga lahko za sladkanje čaja, za vezivo v presnih sladicah, za preliv čez palačinke in drugo.

Recept zanj pa najdeš tukaj: https://extraveganza.si/regratov-med-recept-za-domaco-pripravo/ :)

Prijetno sladkanje!

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.