16 Apr
16Apr

Atopijski dermatitis - bolezen kože, s katero se spopadam že celo moje življenje.

Že od kar pomnim, imam probleme s kožo. Po celem telesu.
Že od prvega leta me spremlja atopijski dermatitis, v puberteti akne in mozolji. Na tem področju nisem bila ravno pod srečno zvezdo. Zaradi težav s kožo sem bila v puberteti zelo ne-samozavestna in nezadovoljna sama s sabo.

"Vzroki nastanka atopijskega dermatitisa niso povsem pojasnjeni, nedvomno pa je povezan z genetsko zasnovo. Med možne vzroke za pojav te bolezni sodita še okvara barierne funkcije kože, kar pomeni, da je koža bolj občutljiva za zunanje dražljaje, ter bakterijska okužba. Čedalje pogosteje se kot dejavnika razvoja atopijskega dermatitisa pojavljata tudi pretirana higiena kože in neustrezna prehrana." Več preberi na: https://www.bodieko.si/atopijski-dermatitis

Najbolj izrazita srbečica se je pri meni pojavila ravno pri menjavi letnih časov in pri dnevih z veliko temperaturno razliko (zjutraj hladno, popoldne toplo). Leto in pol, odkar se prehranjujem vegansko, opažam, da so se simptomi zmanjšali! Še vedno so prisotni, vendar defenitivno ne v takšni obliki kot so bili! Še ima kdo podobno izkušnjo kot jaz?!

Tudi težave z aknami in mozolji so počasi izginjale, še posebej takrat, ko sem dala iz prehrane mleko in mlečne izdelke! Tudi to je sicer še vedno prisotno, vendar izrazito takrat, ko jem čokolado, mastne stvari in vsak mesec pred menstruacijo.

Sem pa vesela, da so se stvari obrnile na boljše! Menim, da ima naša prehrana velik vpliv na stanje kože.

Za higieno telesa in obraza pa uporabljam tole čudovito milo Karbonoir! Naravno, vegansko, ročno narejeno in v zero waste embalaži! Prečekiraj njihovo spletno stran tukaj: https://karbonoir.si/ :)

Za atopijski dermatitis pa so mi tudi zeloo pomagale kremice Skin Fairytale! Naravne in veganske, samo embalažo nimajo ravno zero waste (edini minus)! Njihovo ponudbo pa lahko pogledaš tukaj: https://skinfairytale.si/ :)

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.