TOFUJEVI "OCVIRKI"


10 Jan

V sredo me je na snemanju za oddajo Klepet ob kavi vprašala voditeljica katera je moja najljubša veganska jed. Po resnici povedano nisem nikoli prav razmišljala o tem in me je to preprosto vprašanje malo presenetilo, hehe. Odgovorila sem, da so moji najljubši jedi preproste omakice z njoki ter lazanja! Na poti domov sem razmišljala o vsem kar sva se pogovarjale in kaj sem odgovorila, najdlje pa sem se zadržala pri vprašanju o najljubši jedi. Večkrat sem se vprašala - Teja, kaj je res tvoja najljubša jed?

Ugotovila sem, da nimam tiste ene jedi, ki bi jo postavila na prvo mesto, imam pa zagotovo top 3 in to so:
- lazanja iz sojinih koščkov in zelenjave
- domači njoki v omaki
- krompir s tofujevimi ocvirki

Zaradi tega si želim danes deliti z vami recept za tofujeve ocvirke, saj so res odlični. Perfektno nedeljsko kosilo bo sestavljeno iz kuhanega krompirja v kosih, kuhanega stročjega fižola ali praženega kislega zelja in ocvirkov. Ko imamo doma med poletjem veliko stročjega fižola, ga vedno porabimo za to jed, med zimo pa imamo domače kislo zelje, ki se odlično poda s tofujevimi ocvirki.
Kaj menite? Zagotavljam vam, da je vredno poskusiti. 

Tofujeve ocvirke pa je tudi sila enostavno narediti in prepražiti brez olja. Tako da je lahko celotno kosilo #oilfree! Pomembno je samo, da imate dobro neoprijemljivo ponev. Če se na vašo ponev rade primejo stvari, ki jih pražite, boste med pripravo ocvirkov morali dodati par kapljic olja.


Sestavine:

- 200 g tofuja
- 2 čebuli
- 2 JŽ sojine omake
- 1/2 ČŽ soli
- 1/2 ČŽ popra
- 1 ČŽ sladke paprike v prahu
- malo česna v prahu
- malo kajenskega popra


Postopek:

30 minut pred pripravo vzamemo tofu iz hladilnika, ga speremo pod vodo in ovijemo v kuhinjsko krpo. Obtežimo ga s težkim predmetom in pustimo tako do začetka priprave.

Na začetku čebulo narežemo na čim manjše koščke. Stresemo na ogreto ponev in pokrijemo s pokrovom. Ta del je ključen pri praženju brez olja, saj je pomembno, da čebula spusti lasten sok in se na ta način lepo prepraži. Ko čebula spusti vodo, lahko dvignemo pokrov in premešamo. Pražimo nekaj minut oziroma dokler ni čebula malo rjavkasta. Med tem ko se čebula praži, narežemo tofu na majhne kvadratke in stresemo v večjo posodo. Začinimo s sojino omako, soljo, poprom, sladko papriko v prahu, česnom v prahu in malo kajenskega popra. Dobro premešamo in ko je čebula dobro prepražena, stresemo tofu v ponev.

Pokrijemo s pokrovom in med praženjem večkrat premešamo. Tofu se mora dobro zapeči, tako da bodo vsi koščki hrustljavi. Manjše koščke tofuja kot smo narezali, bolj bodo hrustljavi ocvirki. Pražimo približno 20-30 minut.

Med tem ko se tofujevi ocvirki pražijo, pa pripravimo se prilogo po izbiri.

Dober tek!

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.