12 Dec

Božična večerja je pri meni že dolgo v mislih in zdaj razmišljam še, kaj sladkega bi pripravila po glavni jedi... Danes sem poskusila narediti sladičko' v kozarčku z gozdnimi sadeži.

Za začetku si pripravim vse sestavine - proseno kašo (oz. kar sem mislila, da je prosena kaša, hehe), sojino mleko, vanilijev puding, kokosov sladkor in gozdne sadeže.

Zakuham mleko in vanj stresem proseno kašo. Ko je po 5 minutah skuhano, pa ugotovim, da v mleko sploh nisem zakuhala prosene kaše, ampak kuskus!
Malo začnem paničariti, ampak okej, se umirim.... poskušam najti nekaj pozitivnega v tej situaciji. Si mislim, no mogoče bo pa nekaj posebnega tale sladica! Ha! Upam, da uspe!

Kako sem lahko zamenjala proseno kašo in kuskus ne vem, oba žita imam v stekleni posodici in v naglici sem pograbila okroglo svetlo rumeno žito, ki se je na koncu izkazalo za napačno. Važno je, da je na koncu izpadlo okusno in mi ni bilo žal, da sem (po pomoti) uporabila kuskus.


Sestavine (za 6 kozarčkov):

- 1 L sojinega mleka
- 150 ml kuskus-a
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- 2 vanilijevega pudinga
*za boljši okus po vaniliji lahko dodate še malo vanilijevega ekstrakta ali nariban vanilijev strok

- 500 g zamrznjenih gozdnih sadežev (ali katerokoli drugo zamrznjeno sadje - npr. jagode ali maline)
- 2 žlici kokosovega sladkorja

*zdrobljeni lešniki za dekoracijo sladice


Postopek:

V večjo posodo zlijemo 0,8 L sojinega mleka. Ko zavre, vanj vmešamo kuskus.
Med tem v 0,2 L hladnega sojinega mleka vmešamo vanilijev puding in kokosov sladkor. Za boljši okus po vaniliji dodamo 1 ČŽ vanilijevega ekstrakta.
Ko se kuskus skuha, vmešamo vanj vanilijev puding in ko se puding zgosti, je vanilijeva krema pripravljena.

Gozdne sadeže stresemo v kozico in segrejemo toliko, da jih lahko "speštamo". Dodamo kokosov sladkor in dobro premešamo.

Preden začnemo sladico zlagati v kozarčke, počakamo da se vanilijeva krema in gozdni sadeži malo ohladijo. Med čakanjem večkrat premešamo.

Ko je dovolj ohlajeno se lotimo zlaganja. Najprej začnemo z gozdnimi sadeži. Dodamo plast sladkega kuskus-a in po njem prelijemo malo gozdnih sadežev. Sledi še ena plast sladkega kuskus-a in na koncu še zadnjič prelijemo z gozdnimi sadeži.

Po želji dekoriramo z zdrobljenimi lešniki.

Ko je končano, pustimo stati kakšno uro, da se okusi med sabo povežejo in je sladica pripravljena na uživanje.

P.s.: sladica je kar nasitna, tako da je primerna tudi za kakšno malico, zajtrk ali večerjo! :)


Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.