08 Sep

Sestavine za biskvit:
- 150 g kokosovega sladkorja
- 250 g pirine gladke moke
- 50 g 100% kakava
- 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
- 125 g nesladkane jabolčne čežane
- 400 ml sojinega mleka
- 100 ml repičnega olja
- ščep soli
- malo riževega mleka za navlažitev biskvita

Sestavine za kokosovo kremo:
- 2 konzervi kokosovega mleka
- 50 g kokosovega sladkorja
- 12 g agar-agar želirnega sredstva*

Sestavine za borovničevo kremo:
- 500 g zamrznjenih borovnic
- 50 g kokosovega sladkorja
- 6 g agar-agar želirnega sredstva*

Dekoracija:
- 1 zavoj veganske smetane**
- sveže borovnice

*Jaz sem uporabila Spar Veggie agar-agar želirno sredstvo.
**Jaz sem uporabila Vegansko smetano iz DM-a (v prahu).


Postopek:
Prvo se lotimo priprave biskvita. V posodo damo prvo mokre sestavine - sojino mleko, jabolčno čežano ter repično olje. Dobro premešamo in dodamo še suhe sestavine - pirino gladko moko (presejemo jo skozi sito), ščep soli, kakav, kokosov sladkor ter na koncu še pecilni prašek (preden dodamo pecilni prašek premešamo, da ne pride v direktni stik s soljo). Dobljeno maso damo v pekač za torte premer 26 cm in pečemo 30 minut na 180˚C.

Ko se biskvit speče, ga prerežemo na pol in ohladimo. Med tem pripravimo kreme. Za kokosovo kremo damo v posodo najprej 2 konzervi kokosovega mleka ter kokosov sladkor. Po navodilih na vrečki pripravimo tudi agar-agar ter ga dodamo h kremi. Zavremo in pustimo na ognju 2 minuti ter odstavimo. Kremo moramo ohladiti, ampak jo med hlajenjem večkrat premešamo, da se zgornja plast ne strdi in nastanejo grudice.

Nato še pripravimo borovničevo kremo. V posodo damo zamrznjene borovnice ter jih na ognju segrejemo. Dodamo še kokosov sladkor ter agar-agar. Vse skupaj ponovno zavremo ter odstavimo in ohladimo.
Najlažje ohladimo, da damo posode s kremo v večjo posodo, napolnjeno s hladno vodo in večkrat premešamo. Ko se bodo kreme začele hladiti, bomo opazili, da se gostijo. Ko so kreme ohlajene in se vidno začnejo gostiti lahko začnemo sestavljati torto.

Prvi biskvit damo nazaj v model za torto ter ga navlažimo s riževim mlekom. Prelijemo s kokosovo kremo, jo lepo enakomerno razporedimo ter na njo položimo drugi biskvit. Še drugi biskvit navlažimo ter na njega prelijemo borovničevo kremo. Ko so kreme lepo razporejene, torto postavimo na hladno. Najboljše, da jo damo v hladilnik čez noč.

Naslednji dan pa še torto lepo okrasimo. Damo jo iz modela za torte, pripravimo vegansko smetano ter torto celo premažemo. Na koncu še dekoriramo z borovnicami.

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.