05 Nov

Ko sem začela delati v računovodstvu, kar pomeni 8 ur dela s številkami in za računalnikom, sem že ob 6 zjutraj morala biti 100% skoncentrirana in pripravljena na delo. Ker sem nehala piti jutranjo kavo, sem potrebovala nekaj »energijskega«, ki me bo zjutraj napolnilo z energijo in dalo mojim možganom gorivo za razmišljanje in procesiranje veliko informacij.

Datlji in suho sadje so odlični za dvig energije, saj vsebujejo veliko sladkorja, ki ga naši možgani potrebujejo za normalno in boljše delovanje. Ne zamenjajmo sladkorja v sadju za piškotke in čokolado (ja, tega se veliko poje v pisarnah, he-he), saj nam sadje da energijo za celi dan, piškoti in druge razne sladkarije pa nam dajejo samo kratkoročni dvig energije, dolgoročno pa nas delajo utrujene in nejevoljne.

Ravno zaradi tega sem se odločila, da si za zajtrk v službi naredim presne ploščice, ki so tako dobre in enostavne za pripravo, da si nikoli več ne boste kupovali in zapravljali veliko denarja za njih! Sestavljene so samo iz 4 sestavin in pripravljene v 10 minutah.

Peta sestavina je 85% čokolada, ki jo lahko prelijemo čez ploščice po želji (jaz sem jo prelila samo za fotografiranje, v naprej za lastno rabo bom ploščice pripravila brez nje). 


Sestavine:

- 200 g razkoščičenih datljev
- 200 g suhih marelic
- 100 g praženih lešnikov
(ali kateri drugi oreščki – po okusu)
- 1 ČŽ vanilijevega ekstrakta ali vanilija v prahu
- 85% čokolada (po želji)


Postopek:

*Pred izdelavo ploščic datlje namočimo za 2-3 ure v hladno vodo.

Datlje stresemo v multipraktik in zmiksamo do gladkega. Dodamo suhe marelice ter vanilijev ekstrakt in ponovno dobro zmiksamo v multipraktiku, da nastane gladka zmes. Na koncu dodamo še pražene lešnike in miksamo še tako dolgo, da se oreščki sesekljajo na manjše koščke. Maso stresemo v pladenj, obložen s peki papirjem in jo lepo razporedimo po njem. Damo v hladilnik za nekaj ur. Ko damo iz hladilnika razrežemo na pravokotne ploščice in dekoriramo s stopljeno čokolado. Počakamo da se čokolada strdi in zavijemo v peki papir ter hranimo v hladilniku. Recept je primeren tudi za pripravo presnih kroglic.

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.